I dunno about you guys. But aku rasa, most people will list down fast food restaurant as their favourite place to eat. Well, aku pun memang minat makan-makan di fast food restaurant tapi, like Sarawakian akan kata... pandei lejuk juak makan tempat-tempat kedak ya.
Means, lama kelamaan, akan bosan makan di tempat-tempat seperti itu.
I prefer eating at kedai-kedai biasa. Hawker stall. Fast food restaurant.. sekali sekala boleh la.
But my MOST favourite place to eat will be at home.
Nothing, I repeat... NOTHING can beat home cooked meal. Seriously.
I'm suppose to put up a photo of kitchen rumah aku sebab dapur/ruang makan rumah aku adalah tempat paling best untuk makan hahha...Tapi memandangkan aku tak pernah ambik gambar dapur rumah, so, I'll just put up gambar kitchen aunty aku.
This was taken in 2008. Masa ni kitorg semua bergotong royong di dapur masa my grandpa passed away and gambar-gambar di bawah adalah taken by my cousin.
(L-R) Cousin Cacha, Aunty Julie, Cousin Puyang, Aunty Mujan
Tak ingat sapa. But girl on the right adalah anak angkat Aunty aku.
Cousin Rose
Tukang cleaner during that busy period.
(L-R) Cousin Winnie, entah anak sapa, Cousing Imelda
Dalam second photo, diorang tengah ready-ready nak masak 'tung ubi' (Kenyah), 'tung uvek' (Kayan). Aku tak tau dalam Bahasa Malaysia nya digelar apa, but it's daun ubi, tumbuk sampai halus dengan bawang putih or halia and goreng kering or basah (ala-ala soup). Biasanya, the tung ubi digoreng dengan err... pork meat.
But pada hari kejadian, tung ubi itu dimasak dua versi. One with pork, one without pork. Sebab there are few of us dalam family yang tak makan pork. Eg, my grandma, me and my cousins yang dah convert to Islam.
Kenapa aku suka makan di rumah?
First, ko boleh makan sepuas-puasnya.
Second, makan dengan family. Esp with my mum. I really, really, really love eating with her. Actually, makan di mana-mana pun, if it's with mum, I'm happy.
Third, makan di rumah means makan makanan yang di masak sendiri.
Fourth, kalau takde teman makan, boleh makan sambil membaca and makan dengan relax. I always do this last time, when mum was still working. Aku akan makan bertemankan comic books or some books.
Fifth, boleh makan sambil tengok tv, duduk mengangkang, kaki naik atas kerusi dan pelbagai lagi gaya-gaya yang tidak boleh dibuat kalau makan di kedai-kedai.
Sixth, like my sister said and always do, tengah-tengah makan, kalau rasa full, boleh pergi poop and then sambung makan balik hahahaha... She always do this sebab perut dia kecik and dia jenis tak kuat makan. Aku pulak selalu paksa dia makan banyak sikit sebab dia sangat kurus. So, she'll stop in between meal and pergi melawat Dr Tan (das) sebelum sambung makan semula.
Ok, that's it for today's challenge.
Sekarang cerita lain. Today, this evening, my friend bawa aku pergi ke kedai yang menjual Kolok Mee di Penang. Menurut dia, kedai tu adalah milik seorang peniaga dari Kuching and Kolok Mee beliau adalah original punya. Aku pulak memang mengidam, so... Okay je la.
Actually, dah lama dia bagitau aku akan kewujudan kedai ni. Cuma today baru berkesempatan pergi. Itu pun secara tiba-tiba. Kedainya terletak somehwere in Bayan Baru.
Suasana dalam kedai
Aku nak ambik gambar pengunjung. Tapi aunty and uncle tu macam tak suka gambar mereka di ambil.
So, aku snap dari bawah sket. Kunun nak ambik gambar bekas kicap yang DIY ini...
Menu di depan
Menu di belakang
Orang yang bertanggungjawab membawa aku ke tempat ini
- Solomon -
Mee Kolok beliau. Half of the meat adalah dari mangkuk aku.
Mee aku yang 'bersih' dari sebarang meat.
Cuma tinggal bawang goreng
Harga semangkuk Mee Kolok adalah RM 5.90. Sangat mahal berbanding harga di Sarawak. But, what the heck... Masa ni aku dah tak pedulik. Nak makan jugak sebab memang mengidam semenjak Solomon mention abut this kedai makan.
Tapi kan, God really, really, really take good care of me.
Masa nak bayar, Solomon said, tak payah bayar. Dia belanja.
Wahhhhh!!!! Hahahaha...dah la 3 layer tea (Sarawak style okay) aku pun agak mahal. Member tu pun cuma minum barli suam je hahaha.
Thank you Solomon ! Moga dimurahkan rezeki !
Kedai dia tak besar pun. Kecik je. Tapi masa aku n Solomon makan kat situ, tak putus-putus orang datang. Bila dia siap kemas table je, ada orang masuk n duduk. And makan. Makanan pun sebenarnya tak banyak choice.
But, that's okay. Maybe dia nak concentrate on the quality of the food, bukan quantity.
One of my friend, si Melod, tanya, ada kueh chap tak? Aku tengok-tengok menu, tadak. Dia suh bagi suggestion pada tokey tersebut untuk buat kueh chap hahaha.
Melod, ya menu di atas sia. Ko nangga la hahaha. Menu sikiiiittt jak ^^
Ok la. Aku stop di sini hari ni.
Oh, kejap, kejap... aku nak share satu documentary. Please watch if you have time. Thank you.
Sepuluh Tahun Sebelum Merdeka from fahmi reza on Vimeo.
No comments:
Post a Comment